30 mars 2010

Julien Berthier

Pysslar med att vända på våra sätt att se på saker. Ofta använder han humor, snubbel och trams för att nå de där nyanserna som den här studiecirkeln ofta handlar om. Jag tänker exempelvis på Harmony Korines "Mistakist Declaration", som Viktor skrev om när han var här som sommargäst.

29 mars 2010

Dag och natt

Eftersom ramverket är konstruerat så att allt är upphängt på skådespelarinsatsen ställs den av naturliga skäl i fokus. Som ett slags studium av de små rörelserna. Ungefär som när man lagar mat med riktigt fina råvaror. Man krånglar inte till det eftersom nyanserna ska träda fram. Här gör de sannerligen det.

27 mars 2010

William S. Burroughs

Jag fastnade för Williams knarriga röst och roliga tankar när jag var så ung att jag inte ens kunde börja begripa varför. Naked Lunch är alltså en inspirationskälla. Trailern är (tack vare Williams inblandning) en pärla.

24 mars 2010

VHS

Det är ett visst knaster i VHS som inte går att återskapa digitalt. Skugg-ekon bredvid ansikten och utfrätta färger. Därutöver ett högfrekvent väsande över vindpuffsförstörda ljud som låter inspelade genom ihålig plast. Det är tiden innan bildstabilisatorer och plötsligt ställer den automatiska skärpan om sig.

22 mars 2010

Att åka godståg

Jag träffade Jack Cahill i Amsterdam när han var där med sin Long Gone. Han var den förste som berättade för mig om fenomenet med att åka godståg gratis. Inte för att själva idén inte är omskriven eller besläktad med en massa andra saker som jag älskar.

18 mars 2010

Vittrad barock

Jag gillar förfall. Därför gillar jag inte barock, utan vittrad barock. Barock som frätts och som håller på att falla ihop. Det är vackert. Då ryms plötsligt en nivå av melankoli som jag älskar. Det fanns en tid när jag trodde allt skulle ligga till rätta och ha blanka ytor. Det ser jag idag som rädsla. Ett sätt att inte omfamnade livet och alla dess nyanser.

17 mars 2010

Piano Chat Improv

Det var bara fem dagar sedan det postades på YouTube men årets största virala fenomen är redan ett faktum. Idén är lika enkel som genial. Grunden är en applikation som funkar som en chatrumstombola. Filmen är en screen capture från när en kille med ett piano tar sig an applikationen.

16 mars 2010

Paris 1962

Tom Palumbo var modefotograf som gjorde en hel del åt Vogue och Harper´s Bazaar under 60 och 70-talet. Mest gillar jag en serie drömska bilder av människor i det parisiska utelivet samma vecka som Yves St. Laurent hade sitt genombrott.

13 mars 2010

Gerhard Richter

Jag har sagt det förr... men i det tål att upprepas... Det är svårt att överskatta Richter. Därför skulle det vara lätt att bygga en hel blogg enbart på de tankar som uppstår i mötet med hans konst. Mest gillar jag när han utforskar fotografiets syntax. Ofta uppstår (bokstavligen) musik i mig när jag ser hans bilder. Ibland är det stilla pianotoner. Ibland är det en dånande muller från en helvetessymfoni. Ibland är det humor. Skiftningarna är lika många och varierade som skiftningarna i oss. Ibland handlar hans konst om just det. Ungefär som om han vill visa oss olika möjligheter av samma bild eller motiv. Ungefär som om han vill släppa in oss i själva processen och därigenom hjälpa oss se lite bättre.

11 mars 2010

This is love

Musikvideoikon inte så mycket utifrån själva ramverket som vad PJ fyllde det med.

Patti Smith

Ikon. Det går inte att nämna henne utan att se alla estetiska rötter som förgrenar ut sig från henne. Alla de där ringarna på vattnet är så klart fullkomligt omöjligt att överblicka idag... men hon har onekligen påverkat fler områden än de inom vilka hon varit verksam. Vilket ju faktiskt blivit ett par stycken.

7 mars 2010

IL’Enfer

Henri-Georges Clouzot hann påbörja men aldrig avsluta filmen som 1964 skulle återupprätta honom som en av världens främsta filmskapare. Resultatet blev en stor mängd filmmaterial som Serge Bromberg nu sammanställt i en dokumentär om filmen som aldrig blev av.

Pelican & Penguin

Pelican och Penguin gav i slutet av 60- och början av 70-talet ut en lång rad facklitterära böcker vars målgrupp måste varit människor i gränslandet av det autistiska spektrat. När ämnena var så här "cerebrala" blev formen lite därefter. En form som sålde löftet om futuristisk ybersmarthet och idén om vetenskapens absoluta rationalitet. Ett allvar som blivit ett skämt... tack och lov.

6 mars 2010

Misha de Ridder

Landskapsfotograf med en tonalitet jag gillar. Dessutom gillar jag att han destillerar och reducerar. Ett angreppssätt han delar med många andra fotografer och målare jag älskar. (Därmed inte sagt att jag inte älskar angreppssätt som spränger, töntar, maler ner, fuckar upp, driver med, kuppar, slår sönder eller sätter en clownnäsa på det och dansar till det... tex) Reduktion är bara en fullkomligt avgörande del i Mishas process... och det känns.

4 mars 2010

Martina Hoogland Ivanov

Har ett ytterst särpräglat språk som bara färgas av det bästa, eftersom hon har en helt världsunik känsla för visualitet. En fanbärare av många av de saker jag älskar.

3 mars 2010

Andrei Tarkovskij

"När film inte är dokument är den dröm. Därför är Tarkovskij den störste av alla. Han rör sig med självklarhet i drömmarnas rum, han förklarar inte, vad skulle han för resten förklara? Han är skådare, som förmått iscensätta sina visioner i det tyngsta men också villigaste av alla medier. Jag har hela mitt liv bultat på dörren till de rum där han rör sig så självklart." sa Ingmar Bergman om Andrei. Bergmans relation till Andrei säger något. Dessutom delar jag Bergmans analys.

2 mars 2010

Bill Henson

Har i tre decennier förfinat och reducerat sitt uttryck till bilder som faktiskt skulle kunna vara ett koncentrat av hela jordens samlade bildskatter. Som med alla andra verkliga giganter är det svårt att beskriva det han gör utan att förminska det.

Ockultism

Egentligen är det bilden av ockultism som fascinerar mig snarare än de verkliga företeelserna eller livsstilarna. Speciellt gillar jag bilder från 60- & 70 talet där blodsdyrkande hippies pysslar med en massa skumma grejer. Den där subkulturen som exempelvis födde Black Sabbath.