Perspektivet
Ibland kan själva utgångspunkten för en blick vara fascinerande. Ibland är det resultatet eller reproduktionen av resultatet. Vissa fotografer gillar jag enbart utifrån hur de ser.
Ibland kan själva utgångspunkten för en blick vara fascinerande. Ibland är det resultatet eller reproduktionen av resultatet. Vissa fotografer gillar jag enbart utifrån hur de ser.
publicerades av Johan Miderberg den 12/07/2010
Vissa estetiska upplevelser handlar om hur någon ordnat saker. Ibland räcker det med hur någon sett dem.
publicerades av Johan Miderberg den 12/06/2010
Använder färg på ett sätt som får mig att tänka på pausad analog video och bildstörningar från ett svunnet format.
publicerades av Johan Miderberg den 12/02/2010
Är förmodligen en av landets tre vackraste filmer. Nivån på det filmiska berättandet når också den stratosfär där filmer finns som stannar kvar hos oss.
publicerades av Johan Miderberg den 9/08/2010
Har en känslighet och inlevelse som hon inte kan stänga av. Det resulterar i ett konstnärskap... och ett liv där varje bild är en bit av hennes hjärta.
publicerades av Johan Miderberg den 9/08/2010
Det finns en linje som löper från japansk och arabisk skönskrift via den medeltida illuminerade bibeln till graffitti. Shoe binder egentligen bara ihop dessa två trådar. Dåtid och nutid.
publicerades av Johan Miderberg den 9/05/2010
Utvecklande processer äger inte alltid rum i inspirerande miljöer... men det gör ju inget om man har det trevligt under tiden man skapar saker med konstnärlig kvalitet.
publicerades av Johan Miderberg den 8/29/2010
Böcker om böcker. Böcker om böcker som handlar om böcker. Ju högre man bygger lagren i tårtan ju större blir distansen från det ursprungliga. Samtidigt blir perspektivet i det tidigarevarande lagret synligt... för varje nytt lager.
publicerades av Johan Miderberg den 8/24/2010
När jag såg A Community Service announcement och Young Blood insåg jag att jag hade fått ytterligare en favoritduo.
publicerades av Johan Miderberg den 8/22/2010
Jag har alltid gillat det fritt växande, eftersom livet är ett flöde av upprepning och ständig förändring.
publicerades av Johan Miderberg den 8/22/2010
Är en exceptionell dokumentär berättare eftersom han öppet söker nyanserna som överträffar dikten.
publicerades av Johan Miderberg den 8/17/2010
En utforskande handling präglas av en öppenhet och nyfikenhet på utgången, resultatet eller följderna av handlingen.
publicerades av Johan Miderberg den 8/14/2010
När man dekonstruerar den upptäcker man bland annat synden som ett tema. Jag har alltid tyckt att just synden är ett inspirerande koncept eftersom den förutsätter en annan berättelse. Den om himmel och helvete.
publicerades av Johan Miderberg den 8/09/2010
Musik gör film. Ibland är musik film. När det kommer till Philip Glass är det så. Han skriver film med musik. Fog of war är ett exempel.
publicerades av Johan Miderberg den 8/07/2010
Definitionerna har aldrig lockat mig lika mycket som det ständigt skiftande. Omformuleringen som plötsligt ringer sant. Därför är det underbart att leta efter värdet i det värdelösa. Det vackra i det fula.
publicerades av Johan Miderberg den 8/04/2010
Det är nu snart exakt fem år av saker som inspirerar. Ett evolutionärt steg har tagits framför våra ögon under den här perioden. Fenomen har dykt upp som inspirerat andra. Gamla maktstrukturer vittrar. De nya tycker jag om. Det är grupperingar som uppstår och formeras lika organiskt som en flock småfåglar. Superorganismer.
publicerades av Johan Miderberg den 8/02/2010
Det är dags för bloggens årligen återkommande sommarlov och sommarhälsning. Ibland får jag frågan varför jag gör "Saker som inspirerar". Varför jag mediterar inför saker som inspirerar i bloggform. Frågan har många svar.
Att meditera handlar för mig om att få tillgång till ett större spektra av möjligheter. Doktor Clare W. Graves har beskrivit åtta nivåer av mänsklig existens. Frågan "Vad går allt ut på?" har enligt honom åtta olika svars-sfärer. Svaret på frågan "varför" hänger alltså ihop med vad man tänker att "allt går ut på".
Graves modell och Jon Kabat-Zinn´s tankar blir årets sommar-karamell! Tack för alla fina mejl! Ha en underbar sommar!
publicerades av Johan Miderberg den 5/07/2010
Varför havet fungerar lika bra som element i fiktion som inspirationskälla i den fysiska verkligheten tror jag beror på att det skiftar i oändliga nyanser och temperament. Havet kan därför vara en gestalt för hela det mänskliga spektrat av sinnesstämningar.
publicerades av Johan Miderberg den 5/06/2010
Enligt ljussättningskonstens regler är det lite som att använda distpedal när man dränker en bild eller en scen blodrött ljus. Alla naturliga färgskalor slås ut och plötsligt uppstår något nytt.
publicerades av Johan Miderberg den 5/06/2010
Det finns ett mörker i Josefs bilder tillsammans med en skev spänning som gör att bilderna inte vill lägga sig till rätta. Som om de väser olycksbådande.
publicerades av Johan Miderberg den 5/02/2010
Vi lär oss nya ord genom att härma andra. Då uppstår ett slags mänskligt nätverk av nödvändighetsbaserat lärande (och skapande). Därför är ett språk en levande, kolabortiv (och kreativ) process. Att prata med en annan människa är kreativt eftersom språket skapas under tiden vi pratar det. På så vis kan man kalla den talande nakenapan för "kreativ". Den skapar.
publicerades av Johan Miderberg den 4/30/2010
Det finns en hel del gamla fotografiska tekniker som genom en magisk kombination av nödvändighet, tid och slump skapat en specifik visuell syntax.
publicerades av Johan Miderberg den 4/30/2010
När han var som bäst landade hans bilder någon stans mellan Louise Dahl-Wolfe och Bruce Weber. Regisserade ett par minnesvärda videos (i slutet av 80- början) på 90-talet. Bland annat Wicked Game.
publicerades av Johan Miderberg den 4/27/2010
Jag brukar ofta prata om drivkrafterna bakom spontan global deltagarkultur. De manifesterar sig nämligen hela tiden i nya skepnader. Dessa nya former är inspirerande att studera eftersom de i förlängningen handlar om självuttryck och arenor för människors inneboende lust att vara kreativa... tillsammans med andra som också är kreativa.
publicerades av Johan Miderberg den 4/21/2010
Spelar inte bara en roll i det kollektiva medvetandet som aktrisen Stanley Kubrick var kort mot under inspelningen av The Shining. Hon har senare producerat några verkligt magiska berättelser.
publicerades av Johan Miderberg den 4/20/2010
Har med sina två senaste dokumentärer gjort ett par konstuniversitet. Igår såg jag Agnes stränder. För första gången.
publicerades av Johan Miderberg den 4/13/2010
Pysslar med att vända på våra sätt att se på saker. Ofta använder han humor, snubbel och trams för att nå de där nyanserna som den här studiecirkeln ofta handlar om. Jag tänker exempelvis på Harmony Korines "Mistakist Declaration", som Viktor skrev om när han var här som sommargäst.
publicerades av Johan Miderberg den 3/30/2010
Eftersom ramverket är konstruerat så att allt är upphängt på skådespelarinsatsen ställs den av naturliga skäl i fokus. Som ett slags studium av de små rörelserna. Ungefär som när man lagar mat med riktigt fina råvaror. Man krånglar inte till det eftersom nyanserna ska träda fram. Här gör de sannerligen det.
publicerades av Johan Miderberg den 3/29/2010
Jag fastnade för Williams knarriga röst och roliga tankar när jag var så ung att jag inte ens kunde börja begripa varför. Naked Lunch är alltså en inspirationskälla. Trailern är (tack vare Williams inblandning) en pärla.
publicerades av Johan Miderberg den 3/27/2010
Det är ett visst knaster i VHS som inte går att återskapa digitalt. Skugg-ekon bredvid ansikten och utfrätta färger. Därutöver ett högfrekvent väsande över vindpuffsförstörda ljud som låter inspelade genom ihålig plast. Det är tiden innan bildstabilisatorer och plötsligt ställer den automatiska skärpan om sig.
publicerades av Johan Miderberg den 3/24/2010
Jag träffade Jack Cahill i Amsterdam när han var där med sin Long Gone. Han var den förste som berättade för mig om fenomenet med att åka godståg gratis. Inte för att själva idén inte är omskriven eller besläktad med en massa andra saker som jag älskar.
publicerades av Johan Miderberg den 3/22/2010
Jag gillar förfall. Därför gillar jag inte barock, utan vittrad barock. Barock som frätts och som håller på att falla ihop. Det är vackert. Då ryms plötsligt en nivå av melankoli som jag älskar. Det fanns en tid när jag trodde allt skulle ligga till rätta och ha blanka ytor. Det ser jag idag som rädsla. Ett sätt att inte omfamnade livet och alla dess nyanser.
publicerades av Johan Miderberg den 3/18/2010
Det var bara fem dagar sedan det postades på YouTube men årets största virala fenomen är redan ett faktum. Idén är lika enkel som genial. Grunden är en applikation som funkar som en chatrumstombola. Filmen är en screen capture från när en kille med ett piano tar sig an applikationen.
publicerades av Johan Miderberg den 3/17/2010
Tom Palumbo var modefotograf som gjorde en hel del åt Vogue och Harper´s Bazaar under 60 och 70-talet. Mest gillar jag en serie drömska bilder av människor i det parisiska utelivet samma vecka som Yves St. Laurent hade sitt genombrott.
publicerades av Johan Miderberg den 3/16/2010
Jag har sagt det förr... men i det tål att upprepas... Det är svårt att överskatta Richter. Därför skulle det vara lätt att bygga en hel blogg enbart på de tankar som uppstår i mötet med hans konst. Mest gillar jag när han utforskar fotografiets syntax. Ofta uppstår (bokstavligen) musik i mig när jag ser hans bilder. Ibland är det stilla pianotoner. Ibland är det en dånande muller från en helvetessymfoni. Ibland är det humor. Skiftningarna är lika många och varierade som skiftningarna i oss. Ibland handlar hans konst om just det. Ungefär som om han vill visa oss olika möjligheter av samma bild eller motiv. Ungefär som om han vill släppa in oss i själva processen och därigenom hjälpa oss se lite bättre.
publicerades av Johan Miderberg den 3/13/2010
Musikvideoikon inte så mycket utifrån själva ramverket som vad PJ fyllde det med.
publicerades av Johan Miderberg den 3/11/2010
Ikon. Det går inte att nämna henne utan att se alla estetiska rötter som förgrenar ut sig från henne. Alla de där ringarna på vattnet är så klart fullkomligt omöjligt att överblicka idag... men hon har onekligen påverkat fler områden än de inom vilka hon varit verksam. Vilket ju faktiskt blivit ett par stycken.
publicerades av Johan Miderberg den 3/11/2010
Henri-Georges Clouzot hann påbörja men aldrig avsluta filmen som 1964 skulle återupprätta honom som en av världens främsta filmskapare. Resultatet blev en stor mängd filmmaterial som Serge Bromberg nu sammanställt i en dokumentär om filmen som aldrig blev av.
publicerades av Johan Miderberg den 3/07/2010
Pelican och Penguin gav i slutet av 60- och början av 70-talet ut en lång rad facklitterära böcker vars målgrupp måste varit människor i gränslandet av det autistiska spektrat. När ämnena var så här "cerebrala" blev formen lite därefter. En form som sålde löftet om futuristisk ybersmarthet och idén om vetenskapens absoluta rationalitet. Ett allvar som blivit ett skämt... tack och lov.
publicerades av Johan Miderberg den 3/07/2010
Landskapsfotograf med en tonalitet jag gillar. Dessutom gillar jag att han destillerar och reducerar. Ett angreppssätt han delar med många andra fotografer och målare jag älskar. (Därmed inte sagt att jag inte älskar angreppssätt som spränger, töntar, maler ner, fuckar upp, driver med, kuppar, slår sönder eller sätter en clownnäsa på det och dansar till det... tex) Reduktion är bara en fullkomligt avgörande del i Mishas process... och det känns.
publicerades av Johan Miderberg den 3/06/2010
Har ett ytterst särpräglat språk som bara färgas av det bästa, eftersom hon har en helt världsunik känsla för visualitet. En fanbärare av många av de saker jag älskar.
publicerades av Johan Miderberg den 3/04/2010
"När film inte är dokument är den dröm. Därför är Tarkovskij den störste av alla. Han rör sig med självklarhet i drömmarnas rum, han förklarar inte, vad skulle han för resten förklara? Han är skådare, som förmått iscensätta sina visioner i det tyngsta men också villigaste av alla medier. Jag har hela mitt liv bultat på dörren till de rum där han rör sig så självklart." sa Ingmar Bergman om Andrei. Bergmans relation till Andrei säger något. Dessutom delar jag Bergmans analys.
publicerades av Johan Miderberg den 3/03/2010
Har i tre decennier förfinat och reducerat sitt uttryck till bilder som faktiskt skulle kunna vara ett koncentrat av hela jordens samlade bildskatter. Som med alla andra verkliga giganter är det svårt att beskriva det han gör utan att förminska det.
publicerades av Johan Miderberg den 3/02/2010
Egentligen är det bilden av ockultism som fascinerar mig snarare än de verkliga företeelserna eller livsstilarna. Speciellt gillar jag bilder från 60- & 70 talet där blodsdyrkande hippies pysslar med en massa skumma grejer. Den där subkulturen som exempelvis födde Black Sabbath.
publicerades av Johan Miderberg den 3/02/2010
Lars von Trier (som ju äger en t-shirt jag formgivit) brukar själv påpeka att han är världens bästa filmskapare. Det kanske stämmer. Provokativ är han i vilket fall. Det är väldigt sällsynt. Lägg därtill att hans provokationer är angelägna och begåvade. Då har man gallrat ut de flesta av jordens stora filmskapare. Tyvärr, ska man kanske säga. Antichrist är hur som helst helvetet på jorden och världens vackraste mardröm.
publicerades av Johan Miderberg den 2/28/2010