7 aug. 2008

Collage

Kort om gästen: När jag bloggade om Sandra stod jag inför dilemmat att först inte kunna beskriva vidden av hur bra hon är, och hur mycket jag beundrar henne. Det är inte ofta jag blir ställd av den anledningen. Som ett barn inför en magiskt gnistrande julgran. Mållös. Sandra är för begåvad för Sverige och börjar nu sakta men säkert få det internationella erkännande hon förtjänar.

"Collage är min passion. Bild- och tankekedjor är det som inspirerar mig. Ibland händer det att jag läser mig till fakta om det känns absolut nödvändigt, men helst vill jag inte bygga min inspiration runt skrivna sanningar. På samma sätt som jag gillar collage i bildform så är det också på det sättet jag gör kläder. Jag skissar aldrig plagg och förverkligar skissen, utan jag improviserar utifrån olika inspirationscollage jag bygger i huvudet. När jag väl är inne i ett projekt så känns det alltid som ett outtömligt förråd som jag vill gräva och sortera i tills jag blir less och måste vidare. En idé föder nästa och i slutändan är kollektionen som en personlig Mind Map. Tyvärr förväntas det oftast att man också översätter i ord vad man gjort och varför. Det går inte. Det är som med alla språk, vissa saker kan och ska helt enkelt inte översättas. Ord är som skisser för mig, de tillför inget utan hämmar bara. Generellt försöker jag så lite som möjligt tänka på praktiska problem och vad andra kanske förväntar sig av mig. Mina kläder är inte gjorda med avsikt att attrahera och tillfredställa alla."

Bild: Boken "Vi gör Collage" av Nathalie d'Arbeloff och Jack Yates från 1969. Japanska collage konstnären Tadanori Yokoo.

Sandra Backlund
© 2008