22 juni 2007

Förväntan

Kort om gästen: När jag bloggade om Konrad skrev jag att han är en kraftverk av god energi. Det forsätter stämma. När jag mejlade för att fråga om han hade lust att vara med som sommargäst, svarade han med sitt inlägg. På volley.

"Alltid när man upptäckt något nytt – en författare, en filmmakare, en skribent eller bara en skön människa man hoppas ska bli en vän för livet – är det de första stegen man tar, de första raderna man läser, de första samtalen man för, som är mest inspirerade. Man har sett potentialen och därav tycks man kunna måla upp nya, spännande världar för sig själv.

Det är inte för inte musikjournalisterna älskar att titulera nya artister som »lovande« – det är i förväntningen peppet ligger, hoppet om en ny storhet.

Manusförfattaren David Koepp sa en gång att han önskade sig kunna ”leva på att bara skriva de första trettio sidorna i filmmanus, för det är där allt det roliga finns. Filmer är bäst när de handlar om förväntan.”
Närliggande gäller sanningen att livets mest inspirerande och spännande ögonblick inträffar strax innan något ska hända. Efteråt vet man ju hur det har gått! När man väl tagit sig till nästa steg, när man väl lärt känna subjektet ifråga, när man ser strukturen och spelet, trixen och verktygen de använder sig av för att åstadkomma sig själva, är det lättare att bli blasé, avläsande och dömande. Och det blir svårare att låta sig inspireras.

Men det ska tilläggas att de största verken och de bästa vännerna är sådana som lyckas upprätthålla den förväntan hur många gånger man än utsätter sig för dem. Om man skulle gissa sig till en gemensam nämnare bland alla inspirerande saker folk valt ur här nedan är det förmodligen en känsla av att inte bli mätt på dem, filmerna, platserna eller dansstegen. Varje gång man tittar ser man något nytt.

Och detta illustreras bäst av Universal-loggan som snurrar in över bioduken. Ett av dessa renodlade ögonblick av förväntan."

Konrad Olsson © 07